2 Ocak 2018 Salı

Lazerli Güvenlik Devresi


Arduino günlük projelerin hemen hemen hepsinde kolaylıkla kullanılabilmektedir. Örneğin odanız için basit bir lazerli güvenlik sistemi kurabilirsiniz. Lazer ışığının algılanabilmesi için LDR kullanılacaktır. LDR lazer ışığını alamadığında yani lazerin önünde bir şey geçtiğinde Arduino buna tepki verecektir. Böylece kapıdan birinin girip girmediğini anlayabilirsiniz.
Daha önceden de öğrendiğimiz gibi LDR ışığın şiddetiyle değişen bir dirençtir. LDR çıkışı Arduino'nun analog girişine bağlanmıştır. Arduino analog girişini sürekli kontrol etmelidir. Eğer analog girişin değeri belirli bir değerin altına düşer ise Arduino, lazer ışığı ile LDR arasından bir şey geçtiğini anlayacaktır.
LDR ışığa duyarlı olduğu için çevre ışıklardan da etkilenmektedir. Bu yüzden LDR'a lazer ışığı düşmediğinde tam karanlıkta olması gerekir. Bu yüzden LDR'ın opak bir boru içerisinde karanlıkta kalması sağlanmalıdır.
Bu uygulamayı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler;
  • 1 x Arduino
  • 1x 220 ohm direnç
  • 1x 10 K ohm direnç
  • 1 x LED
  • 1 x LDR
  • 1 x Lazer
  • 1 x Breadboard
Yukarıdaki devreyi breadboard üzerine kurunuz ve aşağıdaki Arduino kodunu kartınıza yükleyiniz.
/* LED ve LDR pinleri tanımlandı */
const int LED = 2;
const int LDR = A0;

int LDRdegeri = 0;

void setup()
{
  /* LED pini çıkış olarak ayarlandı */
  pinMode(LED,OUTPUT);
  /* LDR pini giriş olarak ayarlandı */
  pinMode(LDR,INPUT);
}

void loop()
{
  /* LDR'ın çıkışı analog olarak okunuyor */
  LDRdegeri = analogRead(LDR);
  /* 
  Eğer LDR'ın değeri 550'den küçük ise
  Lazerin önünden bir şey geçmiştir
  550 sayısını kendi devrenize göre güncellemelisiniz
  */
  if(LDRdegeri < 550){
     digitalWrite(LED,HIGH);
     delay(250);
  }else{
    digitalWrite(LED,LOW);
     delay(250);
  }
}
Yukarıdaki kod ile basit bir güvenlik devresi kurmuş ve analog okuma ve LDR kullanımını tekrar etmiş olduk. Yukarıdaki kodun çalışma mantığını anladıktan sonra, proje üzerinde değişiklikler yaparak kendi projelerinizi oluşturabilirsiniz. Örneğin iki adet lazer devresi kurup tek bir Arduino'dan lazer değerlerini okuyabilirsiniz. İki lazer sistemini aralarında yaklaşık 20 cm olacak şekilde yerleştirerek, odaya birinin girdiğini veya odadan birinin çıktığını belirleyebilirsiniz. Projenizin bir sonraki aşamasında da odada kaç kişinin olduğunu hesaplayabilirsiniz.
Odaya giriş mi çıkış mı yapıldığını anlamak için yerleştirilen iki sistemin çalışma mantığı çok kolaydır. Örneğin ilk olarak çıkışa yakın olan lazerin, daha sonrada girişe yakın olan lazerin ışığı kesiliyor ise odaya birinin girdiği anlaşılır. Eğer girişe yakın lazer ilk olarak kesiliyor ve daha sonra da çıkıştaki lazer kesiliyorsa, odadan birinin çıktığı anlaşılır. Bu şekilde projeyi geliştirerek Arduino kullanımınızı pekiştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder